A zsírok:
Energiaforrás, valamint az egészséges bőrt és a ragyogó bundát biztosítja. A zsírok és a nélkülözhetetlen zsírsavak (a zsírok fő alkotóelemei) különösen fontos szerepet játszanak a kutya egészségének fenntartásában. Ezek az energia fő forrásai a kutya étrendjében. Egyúttal nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy az eledel ízletes legyen. A zsírok segítenek a zsírban oldódó vitaminok felvételében is.
Az állati eredetű zsírok és a növényi olajok kiváló forrásai a zsíroknak és a nélkülözhetetlen zsírsavaknak az állateledelekben.
A szénhidrátok:
Energiát biztosít és segíti az emésztést. A szénhidrátok egyszerű cukrokból állnak. Azonnali energiaszükséglet kielégítéséhez kutyája szervezete szénhidrátokat alakít át. A tartalékenergia glikogénként tárolódik.
A rizs-, a kukorica- és a búza kiváló szénhidrát-források az állateledelekben.
Az ásványi anyagok:
Gondoskodnak az erős fogakról és csontokról. Bizonyos ásványi anyagok egymással kapcsolatba lépve komoly szerkezetet alkotnak, ilyenek kutyája csontjai és fogai is. Az ásványi anyagok hatással vannak a szervezetben található folyadékokra is, például a vérre.
Egyfelől az ásványi anyagok gyakorlatilag lebonthatatlanok, másfelől azonban nehézkes lehet a felszívódásuk. Kérjük ne feledje, hogy az ásványi anyagok túl nagy mennyisége mérgezéshez vezethet.
Akárcsak a vitaminoknál, az ásványi anyagok esetében is nehéz biztosítani azt, hogy megfelelő arányban kerüljenek a szervezetbe. Ezért sok tápot kiegészítenek, hogy azok megfeleljenek a táplálkozási szükségleteknek.A hozzáadott ásványi anyagok, a hal, a hús, a máj, a tejtermékek, a gabonafélék és a csontliszt kiváló ásványianyag-források az állateledelekben.
A fehérje:
A fehérje minden élő szövet fő alkotóanyaga. Elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez és az izomzat fejlődéséhez. A haj, a bőr, a karmok és az izmok főként fehérjéből állnak. Kutyája testében ezernyi különböző fehérje található, mindnek külön funkciója van, de valamennyi ugyanazokból a kisebb egységekből, az aminosavakból épül fel. Néhány aminosavat elő tud állítani a szervezet, a többit a tápláléknak kell biztosítania.
Hús, tojás, hal, állati belsőségek, tejfélék, élesztő – ezek mind kitűnő fehérjeforrások az állateledelekben.
A fehérjehiány tünetei
A fehérjehiány, amelyet vagy az étrend túl alacsony fehérjetartalma vagy bizonyos létfontosságú aminosavak hiánya okoz, a felnőtt kutyáknál súlycsökkenéshez, a kölyök kutyáknál visszamaradt növekedéshez, valamint izomsorvadáshoz vezethet.
A fehérjehiány további tünetei a csökkent étvágy, a durva és fénytelen szőrzet, a betegségekre való nagyobb hajlam, és néhány esetben az ödéma (folyadék-felhalmozódás).
A rostok:
Főleg szénhidrátokon alapuló szerves összetevők.
A rostok lehetővé teszik a jó emésztést, hiányuk vagy nem megfelelő arányuk a székrekedés fő okozója. A rostok jótékony hatással vannak az emésztésre, és biztosítják a bélsár megfelelő állagát.
A rizs-, a kukorica-, a búza és a növényi alapú termékek kiváló rostforrások az állateledelekben.
A vitaminok:
Gondoskodnak a kiváló látásról, a csontnövekedésről és a hatékony anyagcseréről.A kutya szervezetében lejátszódó anyagcsere-folyamatok vitaminok segítségével mennek végbe. Ennek magyarázata, hogy a vitaminok elengedhetetlen katalizátorai a kémiai reakcióknak.
Vannak vízben, illetve vannak zsírban oldódó vitaminok, és minden egyes vitamin rendkívül speciális szerepet tölt be. Ha kutyája például megvágja a mancsát, akkor az egyik vitamin segít elállítani a vérzést, míg egy másik támogatja a seb gyógyulását. Miután nehéz természetes forrásokból megfelelő arányban hozzájutni a vitaminokhoz, a tápba bevitt vitamin-kiegészítéssel lehet kielégíteni a szükségletet.
A hozzáadott vitaminok, a tejtermékek, a zöldségek, a máj, a vese, az élesztő és a gabonafélék kiváló vitamin-források az állateledelekben.